tiistai 5. heinäkuuta 2011

Rohtorautayrtistä rautajuomaa

Eilen tuli takakansi vastaan Pirjo Saarnian Ruoan terveysvaikutukset -kirjasta. Hän ehdotti, että rautalisää ravintoonsa kaipaava voisi haudutella teetä rautayrtistä ja nauttia rautalisän näinkin luonnonmukaisesti. Kasvia ei saa käyttää raskaana tai imettäessä, sillä se voi lisätä keskenmenon riskiä. Toisaalta kätilöt ovat käyttäneet kasvia synnytyksen aikana voimistamaan kohdun supistuksia.

Rohtorautayrttiä (Verbena officinalis) löytää kaupasta kuivattuna myös nimellä verbena tai vervaine. Sitä myydään myös puutarhoilla perennakasviksi, mutta en osaa arvella, onko puutarhakukaksi jalostettu kasvi yhtä hyvin ravinteikas ja turvallinen kuin rohtokasviksi kasvatettu ja kuivatettu. Rautayrttiteen käyttäminen luonnonmukaisena rautalisänä kuulosti mielenkiintoiselta, koska joskus pillereinä kokeilemani rauta- ja magnesiumlisät tuntuvat pistävän aina vain vatsan sekaisin.

Yrttiä kannattaa haudutella iltateeksi, sillä se on vaikutuksiltaan rauhoittava ja unettava. Joidenkin mielestä se stimuloi seksuaalisesti ja toimii lemmenrohtona. Se auttaa myös suussa oleviin tulehduksiin ja ienongelmiin. Rentouttava vaikutus tulee ilmeisesti hermoston kautta, sillä kasvi elävöittää koko hermoston yleiskuntoa. Kirjallisuudessa löytyy myös mainintoja käytöstä kuumelääkkeenä, migreenin hoidossa, munuaiskivissä ja hengitystievaivoissa. Ulkoisesti kasvipakkauksen voi laittaa hoivaamaan palovammoja, ihovaurioita ja ruhjeita sekä kolottavia hermoja.

Maaginen rautayrtti

Rautayrtti on maagis-uskonnollisesti varsin voimakas kasvi. Sen nimi liittyy monessa kielessä rautaan tai pyhyyteen. Ja olihan yrtti kelttien druidipapiston, roomalaisten, egyptiläisten ja monien muiden kansojen pyhä kasvi. Egyptissä kasvi tunnetaan Isiksen kyyneleenä. Egyptin mytologiassa jumalatar Isis itki niin hartaasti Osiriksen menetystä, että hänen kyyneleistään syntyi rautayrtin taimia. Persiassa maagikot tervehtivät nousevaa aurinkoa pidellen alastomana käsissään rautayrttikimppuja.

Kasvilla kuuluu olevan taipumus nostaa myös kirjailijan väsynyt kynä tuottamaan luovaa tekstiä! Sitä on kautta aikain käytetty lisäämään luovuutta. Kasvin ajatellaan maagisessa käytössä lisäävän rituaaliesineiden voimaa, joten sitä voi sekoittaa öljysekoitukseen, jolla pyhittää ja puhdistaa rituaaliesineistöä. Jos kasvin mytologinen ja maaginen puoli kiinnostaa, niin kannattaa lukea Sinikka Piipon kirja Kasvien salaiset voimat, jossa rautayrttiä käsitellään monipuolisesti viiden sivun verran.

No maistuiko?

Hauduttelin kuivattuja rautayrtin lehtiä kuumassa vedessä reilun vartin verran. Maku oli miellyttävä, kuin jalompi versio siankärsämöstä, aavistuksen liitumainen ja kamomillaakin tapaileva. Mausta on helppo saada tuntuma kasvin unettavasta vaikutuksesta.

Toistettakoon vielä uudestaan; älä käytä rautayrttiä raskaana ollessasi, sillä se voi olla abortoiva. Kasvia ei pidä myöskään käyttää, jos maksassa, munuaisessa tai sydämessä on ongelmia. Liian iso annostus voi aiheuttaa pahoinvointia. Kasvi voi myös herkistää auringonvalolle.


2 kommenttia:

  1. Hei, mietin että mistä kaupasta olet ostanut kuivattua rautayrttiä? :)

    VastaaPoista
  2. Joskus löytyi Helsingistä Hakanimen metroaseman sisätunnelista etnokaupasta, oli poistohintaan ja mulla kesti pitkään ne pari pussia mitkä ostin. Jos olet käymäsä Virossa, niin ihan apteekeista löytää siellä vaikka mitä yrttejä mitä Suomesta voi olla hankala löytää kuivattuna.

    VastaaPoista