perjantai 8. heinäkuuta 2011

Alkemiaa arkeen

Alkemian juuret johtavat hellenistisen ajan Aleksandriaan 100-luvulle. Kiinassa alkemia kehittyi kolmisensataa vuotta aiemmin. Varhaiset alkemistit taisivat metallurgiaa ja pyrkivät jalostamaan epäjaloista metalleista kultaa. Mittalasien kautta haettiin siis fyysistä rikastumista ja materian kautta vaurastumista.

Myöhemmin filosofian ja maagisten järjestelmien kehittymisen myötä alkemiasta tuli henkis-maagisen kehittymisen väline. Enää ei pyritty loihtimaan astioihin kultaa tai ikuisen elämän eliksiiriä, vaan pyrittiin jalostamaan omaa mieltä. Henkisesti ja maagisesti yhä puhtaampaa ja täydellisempää ihmistä. Alkemistinen prosessi oli metafora henkisen kehityksen tielle.

Henkisestä ja maagisesta alkemiasta löytyy paljon mielenkiintoista kirjallisuutta asiasta kiinnostuneille. Myös monien länsimaisten magiajärjestöjen opetuksissa alkemialle on annettu painoarvoa. Alkuun pääsee myös ihan simppeleillä harjoituksilla:

Ydinominaisuuksia kirkastaminen

Pohdi, mitkä ovat kolme ydinominaisuuttasi, joita haluat kirkastaa. Ominaisuudet voivat olla luonteenpiirteitä tai toimintamalleja. Älä mieti millainen sinun pitäisi muiden mielestä olla, vaan pohdi mitä asioita vilpittömästi itse arvostat itsessäsi. Kirjaa nämä kolme asiaa ylös. Mieti lopuksi, millaisilla toimenpiteillä ja arjen teoilla lähdet konkreettisesti toteuttamaan tavoitettasi. Pidä päiväkirjaa, johon kirjoitat tavoitteesi ja seuraat etenemistä.

Voit myös tehdä erillisen listauksen niistä kolmesta luonteenpiirteestä, joista haluat muiden muistavan sinut. Listalle voi päätyä samoja asioita kuin edellisessä pohdinnassa – tai ihan muunlaisia piirteitä. Tee päiväkirjaan samanlainen seuranta siitä, miten onnistut jalostamaan haluamiasi piirteitä. 

Esimerkki: Haluaisit, että ihmiset muistaisivat sinut sydämellisenä ihmisenä. Seurattuasi pari viikkoa käytöstäsi huomaat, että olet usein niin kiireinen työpaikalla, että tulet puhuneeksi ihmisille tavalla, joka on tulkittavissa jopa töykeäksi. Sinulla ei ole myöskään aikaa pysähtyä ja todella läsnäolevasti kuunnella, mitä toisilla on kerrottavana. Havaintosi johtavat oman käytöksen tiedostamiseen. Tiedostaminen on edellytys tapojen muuttamiselle ja uudenlaiselle toiminnalle. 

Ja vielä kun pystyy muuttamaan toimintaansa aidosti sydämestä lähtien ja iloisesti, niin tulokset alkavat näkyä alkemistisina hedelminä.

Ydintaitojen jalostaminen

Kirjaa ylös seuraavaksi kolme ydintaitoasi, joita haluat jalostaa elämässäsi. Missä asioissa olet hyvä tai haluaisit olla hyvä?  Mihin taitoihin haluaisit keskittyä niin, että voit jalostaa taitosi huippuunsa? Teen taas kirjallinen suunnitelma ja seuraa etenemistä päiväkirjan avulla. Raivaa aikaa ydintaitojesi jalostamiseen, ruoki niitä ja luota itseesi.

Muista toki myös se, että alkemistien kammioissa on kautta aikain myös pöllynnyt ruutia ja tapahtunut räjähdyksiä. Alkemistiset prosessit tuprauttelevat usein mielen perukoilta ilmoille höyryä ja rikinkatkuja. Siellä missä jalostetaan kirkasta kultaa, ovat varjot myös syviä ja pitkiä. Pinnalle nousee tarpeita luopua, leikata, karsia ja poistaa. Uuden raivaaminen karsii pois vanhaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti