torstai 25. lokakuuta 2012

Noituutta Italiasta


La Vecchia Religione eli vanha uskonto on italiassa jotakin muuta, kuin jo tuhansia vuosia vanha kristinusko, jolla on vankka asema katolisena kirkkona. Vanha uskonto kietoutuu noituuden, hedelmällisyystaikojen ja täysikuun mystiikan ympärille. 

Italialaisen noituuden eli stregan saloihin voi tutustua Aradia eli Noitaevankeliumi –kirjan lehdillä. Jumalatar Diana lähettää tyttärensä Aradian maan päälle kertomaan noituudesta ja vapauttamaan kansaa henkisesti feodalismin ikeen alta valamalla ihmisiin uskoa tahdonvoiman lujuudesta, loitsujen voimasta ja jumalataruskosta. Kuulostaa aika tutulta ja Raamatulliselta, mutta keskushahmona on tässä tarinassa nainen ja evankeliumi puhuu armon ja uskon sijaan pakanuudesta.

Charles G. Leland julkaisi Aradian vuonna 1899. Uudessa Salakirjojen kustantamassa suomennoksessa on mukana minunkin pohtivia artikkeleita, jossa luotaan Aradian taustoja ja erilaisia teorioita kirjan synnystä. Kuinka autenttinen se oli, kertooko se todellisesta noituuden jatkumosta, sepittikö Leland kirjan itse?

Eettiseen nykynoituuteen ja wiccaan perehtyneelle Aradia näyttäytyy vanhakantaisen moraalin kautta. Jos naapuri ei miellytä, pamautetaan hänen päänsä menoksi kirous. Eli astetta tummasävyisempää noituutta löytyy tämän kirjan lehdiltä. 

Aradia Salakirjojen sivuilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti