sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Hiljentymistä luostarissa


Laivan potkurit pyörittävät laiskasti merivettä ja Helsingin silhuetti jää taakse. Laiva kiertää pari saarta, alittaa siltoja ja rantautuu luostarisaarelle. Pian istun ruokapöydässä. Tummanruskeaan kaapuun pukeutunut nunna annostelee kasviskeittoa lautaselle. Syömme hiljaisuudessa.

Kontemplaatio on meditatiivista rukousta, sanatonta yhteyttä jumaluuteen, olemista ja lepäämistä rukouksessa. Luostarisaaren retriitissä etsimme kontemplatiivista yhteyttä mietiskelyn ja joogan avulla. Joogan asanaharjoitus kristillisessä kontekstissa oli uusi ja mielenkiintoinen kokemus. Meditatiivisen hiljaisuuden lisäksi pyhyys ja hiljaisuus täyttivät minut.

Joogan mukaan kontemplaatiossa ihminen näkee ilman silmiä, maistaa ilman kieltä, kuulee ilman korvia, haistaa ilman nenää ja koskettaa ilman ihoa. Kontemplaatio on tietoisuuden lahja, kaiken todellisuuden sisällä olevaan todellisuuteen heräämistä.

Luostarisaaren rehevä villiintynyt metsä, runsaana kasvavat puutarhakasvit, vanhat narisevat omenapuut ja punakylkiset erakkomajat meren rannalla laskostivat mielen harmoniaan. Istuin rantakalliolla ja sorsanpoikaset kiipeilivät viereeni lepäämään. Lauloimme nunnien kanssa latinaksi Marialle ja merituuli kantoi mukanaan vienoa suolantuoksua, joka sekoittui rantakappelin vesperissä palavaan suitsukkeeseen.

Kevään shamaanimatkalla pyytämäni joogaharjoituksen opaseläin vihreä perhosentoukka ilmestyi joogamattoni kulmalle ja pysyi siinä koko harjoituksen ajan. Nostin sen varovasti kämmenelleni ja kuljetin ulos puunrungolle. Joogasimme vanhassa tallissa metsän keskellä. Katosta roikkui koivunlehtikerppuja. Käsien alla rahisi hiekka, tallissa tuoksui tuore koivuvihta, tervaiset köydet, vuohien maanläheinen haju ja kostea kuusimetsä.

Ekumeenisen luostarin ruokasalissa oli Buddhan patsas ja sen vieressä pieni sufitanssija. Katolinen ja luterilainen perinne rinnan saaren jatulintarhan ja uhrikuusen kanssa. Syvä hengitys joka askeleella, hengitys joka muuttuu rukoukseksi. Metsä, joka avautuu pyhänä tilana ja sydän, joka sulkee tämän kaiken sisäänsä.

”Kontemplaatio ei ole näet mitään muuta kuin Jumalan suomaa salaista, rauhaisaa ja rakastavaa vuodatusta, joka - ellei sitä estetä – sytyttää sielun rakkauden hengellä. Jumala antaa sen silloin kun tahtoo ja sillä tavoin kuin tahtoo. Jumala vuodattaa meihin salaista viisauttaan ilman, että tiedämme milloin ja kuinka hän sen tekee.” – Ristin Johannes, karmeliittasääntökunnan perustaja

Karmeliittojen kautta voi matkata myös Toledon luostariin Espanjaan viikon mittaiselle joogaretriitille, jossa asanaharjoitusta ohjaa suomalainen joogaopettaja. Retriitinomainen vierailu jossakin Itävallan, Italian tai Espanjan luostarissa voisi olla mielenkiintoinen kokemus.

Täältä voit lukea kristillisestä mystiikasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti