sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Erilainen saunavihta

Mittumaarin kunniaksi sauna on kuurattu puhtaaksi mäntysaippualla. Eteishuoneen puisessa kattoparrussa kuivuvat yrttikimput. Ikkunalaudalla on vanhoja lasilyhtyjä kynttilöineen. Sauna on pyhättö, meditatiivinen puhdistumisen paikka, joka puhdistaa mielen ja ruumiin.

Saunan rooli on maagis-uskonnollisella polullani ollut usein rituaaliin valmistava ja tunnelmaa nostattava. Huolellinen peseytyminen ja tietoinen läsnäolo petaavat mielen valmiiksi seremoniaan, pitkään meditaatioon tai vaikkapa shamaanimatkaan.

Saunassa yhtyvät tuli, vesi, ilma ja maa. Oikein sairaana ei jaksa muuta kuin rojahtaa lauteille, voidella itsensä parantavilla yrttiöljyillä ja laulaa Suomen kansan wanhojen runojen manaussanoilla tautia hauen suolen mutkaan, kipuvuoren ytimeen ja mihin milloinkin. Vihtominen on vanha tapa tuottaa monotonista transsaavaa liikettä ja muuttaa kevyesti mielentilaa.

Vihta kannattaa valita kulloiseenkin tarpeeseen sopivasti yhdistelemällä kasvin fyysisiä vaikutuksia ja maagisia vastaavuuksia. Vaikutus vahvistuu, kun samasta kasvista haudutetaan ennen saunaa teejuoma. Lehtiä ja kaarnaa voi laittaa yrttipakkauksiksi keholle ja kasvia voi asetella löylyhuoneeseen vesiastiaan tuomaan tuoksua. Meillä vihdottiin tänä juhannusviikonloppuna maitohorsmavihdalla.

Koivu:
elementti: vesi, jumaluudet: Thor, Ominaisuudet: suojelu, exorsismi, puhdistaminen. Koivunoksia on käytetty kautta aikain karkottamaan pahoja henkiä ihmisestä vihtomalla. Auttaa reumaattisiin vaivoihin ja nivelkipuihin.

Haapa:
elementti: ilma, ominaisuudet: suojelee varkauksilta, parantaa puhetaitoa ja ilmaisukykyä. Haapa on antiseptinen kasvi, joten se sopii puhdistamaan ja miestenvaivojen tukihoitoksi.

Pihlaja:

elementti: tuli, jumaluudet: Thor, ominaisuudet: psyykkiset voimat, parantaminen, voima, menestyminen, suojelu. Pihlaja on ollut pitkään Suomessa yksi pyhistä puista. Se sopii esimerkiksi naiseuteen ja hedelmällisyyteen liittyviin riitteihin.

Tammi:

elementti: tuli, jumaluudet: Dagda, Dianus, Jupiter, Thor, Zeus, Herne, Janus, Rhea, Cybele, Hekate, Pan, Erato, ominaisuudet: suojelu, terveys, vauraus, paraneminen, potenssi, hedelmällisyys, onni. Tammi on esimerkiksi Baltiassa ja Brittein saarilla pyhä puu, joka liitetään moniin voimakkaisiin jumaluuksiin ja ukkoseen. Tammivihta sopiikin voimannostajaksi ja maskuliinisen energian välittämiseen.

Saarni:
elementti: tuli, jumaluudet: Uranus, Poseidon, Thor, Woden, Neptunus, Mars, Gwydion, ominaisuudet: suojelu, terveys, mereen liittyvät rituaalit, vauraus. Saarni tunnetaan skandinaavisessa mytologiassa aasauskoisten elämänpuuna eli maailman keskusakselina.

Kataja:
elementti: tuli, ominaisuudet: suojelu, varkauksien esto, rakkaus, exorsismi, terveys. Kataja on hyvä reuma- ja iskiaskipujen hoitaja, joka auttaa monenlaisissa kiputiloissa. Se poistaa kehosta nestettä ja palauttaa lihakset raskaiden fyysisten liikuntasuoritusten jälkeen. Katajavihta voi ärsyttää ihoa, joten kokeile vain hyvin varovasti!

Mänty:
elementti: ilma, jumaluudet: Cybele, Pa, Venus, Attis, Dionysos, Astarte, Sylvanus, ominaisuudet: parantaminen, hedelmällisyys, exorsismi, vauraus. Mäntyvihta tai löylyhuoneeseen vesimaljaan asetellut männynoksat auttavat hengityselinvaivoissa ja avaavat keuhkoputkia. Se myös desinfioi ja virkistää.

Lue lisää saunamagiasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti