tiistai 1. toukokuuta 2012

Kevätnuhan luontaishoitoa

Pari kevättä ehtikin mennä mukavan terveissä merkeissä, mutta kylmässä meressä juoksentelu, helteisillä vuorilla patikointi ja kovat tuulet ovat tuoneet varjopuolena kunnon kevätflunssan. Nuhasta yskän kautta poskiontelovaivoiksi etevä kröhä kaipaa täsmätroppeja.

Tukkoisen nenän kanssa ei kannata jäädä sohvalle makaamaan, sillä silloin se menee taatusti entistä pahemmin jumiin. Teen pari kertaa päivässä nenähuuhtelun kannulla, joita myydään apteekeissa ja joogakaupoissa. Sopivan lämmintä merisuolavettä kannuun ja nassu aukeaa. Käytän myös nenäsuihketta ja hieron poskiin Frantsilan Pakkaspojan luonnon kylmägeeliä¸ jonka mentholhöyryt avaavat hengitystä ja saavat silmät vuotamaan päästä.

Höyryhengitys ja yrttikeite


Keittelen sopivista ja kaapista löytyvistä yrteistä vahvaa keitettä (eilen pannussa: ruusujuuri, väinönputki, minttu, nokkonen ja virolainen nuhatee-yrttisekoitus). Keitteen muhiessa höyryhengitän sitä vetämällä höyryä oikein syvään hengittäen keuhkojen alaosaan asti. Harmi kun kotona ei ole enää mustaherukkamehua, se olisi oivallista flunssajuomaa.

Yskään ja nuhaan tuntuu toisilla auttavan kuuma tee. Jos mulla on vähänkin yskää, niin kaikki kuumat juomat pahentavat yskää ja kurkun kutinaa. Yskäkohtauksiin suosinkin jääkylmää vettä ja jääpalojen pureskelua sekä lusikallista jaloviinaa turruttamaan kurkkua sekä jäätelöä silloin kun nenä ei ole tukossa ja maitotuotteet pahentaisivat tukkoisuutta.

Laakerinlehti-etikkapakkaus


Jos poskiontelot pääsevät tulehtumaan, keittelen vesitilkassa laakerinlehtiä ja vähän etikkaa. Kastelen liemessä pyyhkeen ja painan poskille hauteeksi. Tämä sama pakkaus sopii mihin tahansa kehossa tulehdusta ja turvotusta aiheuttavaan vammaan, esimerkiksi turvonneeseen mustelmaan ja revähtäneeseen lihakseen. Pakkauksen vaikuttaessa voi makoilla selällään ja pyytää ystävää hieromaan jalkapohjia lämpimällä yrttiöljyllä. Se tuntuu miellyttävältä ja akupisteiden käsittely parantaa oloa.

Mesiangervo- ja siankärsämöjalkakylpy auttavat munuaisia pääsemään eroon taudinaiheuttajista. Kylpyveteen sopii rosmariinin ja männyn eteerinen öljy.

Flunssaisen ruokavalio


Kiinalaisen lääketieteen ohjeista mieleeni on jäänyt kehoitus välttää flunssaisena maitotuotteita ja limaa muodostavia aineksia, kuten vehnää sekä proteiinipitoisia ruokia. Tuuppaan ruokaan paljon tuoretta raastettua inkivääriä ja puristan päälle tuhdisti valkosipulia. Yksi flunssaisen suosikkiruokia on öljytilkassa paistettu chili, inkivääri, valkosipuli ja curry, johon lisään sipulia ja paprikaa, sekä vähän tomaattimurskaa, kanelia ja kardemummaa. Paistinhöyryjä hengitellään, kunnes masokismin käy ylivoimaiseksi! Mitä enemmän aivastelet, sen paremmin lima lähtee irti…

Kuuma glögi tai lämmitetty viinitilkka glögimäisillä lämmittävillä mausteilla sopivat iltajuomaksi. Ayervedinen konsti on lämmittää maitoa ja maustaa se kardemummalla, mustapippurilla, kanelilla, kurkumalla ja tilkalla sokeria.

Täsmäyrtit flunssaan


Ruoassa: sipuli, kynteli, basilika, mäkimeirami, inkivääri, sinappi, piparjuuri, wasabi, marjat (lämmittävät ja tuliset ruoat sekä pippuriset kasviskeitot)

Teenä, jalkakylpyinä ja keitteenä: musteherukan lehdet, vadelmanlehdet, kehäkukka, lehmuksenkukka, kamomilla, siankärsämö, kuusen- ja männynkerkät, islanninjäkälä, ratamo, puna-apila, timjami, minttu, iisoppi, väinönputki. Jos keuhkoputkentulehdus uusii usein, kannataa vastustuskykyä nostaa siankärsämöllä sekä auringonhatulla.

Voit jättää kommenttiosioon omat suosikkivinkkisi ja troppisi flunssan, yskän ja poskiontelotulehduksen hoitoon. Tutkimusten mukaan yli puolet poskiontelovaivoista lääkitään turhaan antibiooteilla, jotka tappavat kehosta hyödyllisetkin bakteerit.


3 kommenttia:

  1. Hoo, tuo poskiontelopakkaus kuulostaa neroudelta! Minä en nimittäin hirveän mielelläni suostu antibiootteja syömään, mutta toisaalta myös pelkään että tulehdus leviää poskista otsaonteloonkin.

    Nyt olen onneksi sairastellut vain aika mietoja flunssia, mutta ekaa kertaa elämässä minulla on ollut pahoja yskälenssuja, joten yskävinkkejä on kiva löytää.

    Muuten alkavaan flunssaan meidän taloudessa imetään C-vitamiinia niin paljon kuin laki sallii (ja vähän ylikin!), myös lepo ja stressin vähentäminen on avuksi. Tärkeintä lie, että tunnistaa alkavan lenssun ja hyökkää sitä vastaan ajoissa ja täysiä. Jos pöpö pääsee iskemään, sen jälkeen en oikein osaa kuin hoitaa kakkaa oloa, tauti menee nopeasti pois jos on mennäkseen. Paranemista nopeuttamaan sitten kokeillaan monia blogauksessa mainittuja ruokia ja yrttejä.

    Tärkeimpänä pidän kuitenkin lepoa, johon itse en meinaa suosiolla suostua. Mutta josko sitä tässä viisastuisi joskus :)

    VastaaPoista
  2. C-vitamiini 1000mg vuorokausiannoksina ja mielellään poretablettina, kun se imeytyy paremmin (ylimääräinen c-vitamiini poistuu virtsan mukana, se kumuloitumista elimistöön ei siis tarvitse pelätä) tämä on kehon tuki tulehduksessa kuin tulehduksessa.

    Hunaja on kipeän kurkun ihmelääke, se on niin antiseptistä, bakteereja tuhoavaa ja luonnostaan tulehdusta poistavaa, että sitä käytetään sairaaloissa jopa vaikeiden, märkäisten haavojen, leikkaushaavojen jne. hoidossa. Hunajaa vain haava täyteen... Otan siis hunajaa ainakin ruokalusikan joka päivä ja jos tehoa haluaa lisää, katsoo mitä kukkia hunajaa tehneet mehiläiset ovat käyttäneet, onhan nykään esim. apilahunajaa jne. Tai hunajaan voi sekoittaa yrttejä itse.

    Sipulikääreet kaulalle, johon leikataan niin monta raakaa sipulia kuin nenässään hajua kestää, kiedotaan ne sideharsoon ja asetetaan kaulahuivin keralla kurkun ympärille. Kääröä voi pitää esim. yön yli. Raaka sipuli jalkapohjia vasten villasukan sisällä yön ylitse, mutta näin tehdessä kannattaa jalat rasvata paksusti, ettei iho ala poltella sipulin mehuista.

    Jalkojen ja munuaisten seudun lämpiminä pitäminen, Kiinalaisten oppien mukaan flunssa alkaa niiden kylmettymisestä ja pitkittyy jos niitä ei pidä lämpöisenä, lapsilla etenkin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkeistä!

    Hunaja olisikin aivan ihanaa, jos sitä voisi käyttää. Huomasin taas, että siitä tulee ihan mielettömät allergiaoireet, kun olen siitepölylle allerginen ja kokeilin viime talvena pitkästä aikaa hunajaa.

    Pitää kyllä entisestään yrittää joka ikinen elämän päivä pitää nuo jalat ja korvat suojattuina kylmältä. Viime yö meni istuessa sohvalla ja tuntisen sain nukuttua, kun yskä oli niin kamala. Mutta selkeästi eiliset yrttipakkaukset auttoivat poskionteloihin ja nuha alkaa hellittää. Toivon, että yskäkin olisi nyt kehon konsti nostaa viimeiset limat pois keuhkoista :)

    Kuoleman hetkellä ei tule kyllä ikävä tätä maallista kehoa, jonka kanssa elämässä on paljon kremppoja. Onneksi kipeänäkin voi muistaa, että en ole tämä keho, olen puhdas tietoisuus kehon sisällä. Keho on hauras ja väliaikainen, sielu elää ikuisesti eikä aivastele :D

    VastaaPoista