tiistai 21. toukokuuta 2013

Vegaanisia pähkinäjugurtteja

Maidottomia jugurtteja on helppo tehdä omassa kyökissä pähkinöistä, siemenistä tai viljoista. Pähkinäjugurtissa on kosolti hyviä rasvoja. Jos jugut tuntuvat liian rasvaisilta tai pähkinäjugurttiin menevien pähkylöiden hinta kauhistuttaa niukkaa lompakkoa, voi osan korvata banaanilla tai marjasoseella. Vatsaa hellivät probiootit napataan vegaanisista probioottitableteista (maitohappotabletti), joita saa tilattua netistä tai hankittua apteekista.

Banaani-cashewjugurtti


2 dl cashewpähkinöitä (24h liotettuna)
3 dl vettä
2 banaania
probioottikapseli

Liota pähkinöitä vuorokausi. Kaada liotusvesi pois ja sekoita pähkinät tehosekoittimessa puhtaan veden kanssa tasaiseksi massaksi. Tyhjennä sekaan probioottikapselin sisältö. Lisää banaanit ja tehosekoita kunnes massa on kuohkeaksi sekoittunutta. Tarvittaessa kannattaa lisätä vähän vettä.

Kaada valmis seos kannelliseen purkkiin. Valitse jugurtin tekemiseen aina hyvin puhdistettu lasipurkki tai keraaminen kannellinen astia, jotta vieraat pöpöt eivät pääse muhimaan hapattuvan jugun seassa. Jätä purkki pariksi tunniksi huoneenlämpöön, jonka jälkeen siirrä se jääkaappiin vuorokaudeksi tai pariksi. Vuorokauden hapattunut jugu on vähemmän hapanta kuin kauemmin levännyt. Nautitaan kiirehtimättä, mutta pian valmistumisen jälkeen.

 

 

 

Kookoskuningatar


2 dl cashewpähkinöitä (24h liotettuna)
2 dl kookosmaitoa
1 banaani
kourallinen vadelmia
kourallinen mustikoita
probioottikapseli
½ tl vaniljaa (aitovanilja, jauhe)

Liota pähkinöitä vuorokausi. Kaada liotusvesi pois ja sekoita pähkinät kookosmaidon kanssa tasaiseksi massaksi. Tyhjennä sekaan probioottikapselin sisältö. Kaada valmis seos kannelliseen purkkiin. Valitse jugurtin tekemiseen aina hyvin puhdistettu lasipurkki tai keraaminen kannellinen astia. Jätä purkki huoneenlämpöön n. 12 tunniksi tekeytymään. Lisää sen jälkeen banaani, marjat ja tehosekoita kunnes massa on kuohkeaa. Tarvittaessa kannattaa lisätä vähän vettä. Viilennä jääkaapissa ja nauti heti. Jugu säilyy useita päiviä, mutta banaani voi tummentaa väriä pinnalta.

Cashewpähkinät voi halutessaan korvata muilla kermaisilla pähkinöillä tai manteleilla. Mikä parasta, näissä jugurteissa ei ole yhtään lisättyä sokeria ja silti maistuvat todella hyville.




Tämä blogikirjoitus syntyi Animalian blogihaasteen inspiroimana. En ole ennen tehnyt probiooteilla hapatettua jugurttia, mutta blogihaaste antoi siihen sysäyksen. Kyllä kannatti!
Koko blogihaasteen ohjeistuksineen löydät Animalian Facebook-sivulta.

1 kommentti: