torstai 11. lokakuuta 2012

Kurpitsan kaivertamista


Talvikurpitsasta syntyy hauska ja veikeä pihalyhty, kun vähän malttaa kaiverrella ja koverrella. Tapa on hiipinyt Suomeen amerikkalaisesta Halloweenista, joka taas on alun perin kelttiläinen kuolleidenjuhla Samhain. Ympäri käydään, yhteen tullaan ja ympyränmuotoinen kurpitsa leikataan aluksi puukolla päälaesta halki. Hattu sivuun odottamaan ja käsi sisälle kurpitsan pulleaan päähän.

Kurpitsan siemenet saa noukittua vaivattomimmin tässä vaiheessa. Kun hattu on leikattu pois, kurpitsa avautuu ylhäältäpäin röpelöisinä osastoina, joihin saa hyvin käden sisälle. Osasto kerrallaan kuovitaan siemenet pois ja vadille odottelemaan. (Ne voi huuhtoa, paahtaa kuivalla paistinpannulla ja suolata). Sen jälkeen pois ruovitaan veitsen ja lusikan avulla höttöisä röpelöinen keskusta. Sen voi soseuttaa sauvasekoittimella ja laittaa sämpylätaikinan joukkoon tai keittää chilin ja kookoksen kanssa sosekeitoksi. Nam!

Lopuksi kaiverrellaan veitsellä pois kova hedelmäliha. Sen voi kuutioida ja keitellä etikkasäilykehillokkeeksi. Ohje löytyy täältä

Kun kurpitsan seinämät on kaiverreltu ohueksi, suolataan kurpitsa sisältä. Suolaamisoperaation jäljiltä Jaskamme on myös maagisessa mielessä puhdistettu ja valmiina karkottamaan syysmyrskyjen kummitukset. Kummitusten karkottamiseen tarvitaan pelottavaa naamavärkkiä, joka leikataan kurpitsan kylkeen. Sen jälkeen Jaska on valmis toimimaan heti yhden illan lyhtynä, mutta pidempään hänestä on iloa kuivaamisen jälkeen. Eli tungetaan kurpitsa täyteen paperikääröjä ja nostetaan kuivumaan sanomalehden päälle. Sanomalehtipaperikäärömytyt täytyy vaihtaa pari kertaa päivässä, sillä Jaska päästää paljon nestettä ulos ennen kuivumista.

Suolaa on käytetty ruumiin säilömiseen jo muinaisen Egyptin muumiointiprosessissa. Hyviä muumiontihetkiä ja onnistuneita kurpitsajuhlia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti