perjantai 7. lokakuuta 2011

Huichol-kansan shamanismia

Huichol-kansa (Wixáritari) kuuluu Väli-Amerikan alkuperäisväestöön. Huicholeille elämän syvin merkitys liittyy parantamiseen. Shamanismi nähdään ikiaikaisena parantamistraditiona ja elämäntapana.

Amerikkalaisista intiaanikansoista huicholit opettavat shamanismia rauhan ja rakkauden tienä. Siinä missä monet intiaanikansat käyttivät voimavaroja soturiuteen, ei huicholeilla ollut soturiluokkaa ollenkaan. He keskittyivät mielummin henkisten asioiden ja parantamisen opiskeluun. Tai ainakin sellaisessa valossa shamanismia maailmalla levittävä Brant Secunda on perinteestä kertonut julkisuudessa, ja näin hänen oman vanhan opettajansa elämäntyö antoi uskoa.

Väliamerikkalainen shamanismi keskittyy yleensä Carlos Castanedan teoksiin ja hänen opettamaansa soturishamanismiin. Oli kiehtovaa löytää maantieteellisesti niinkin lähellä Castanedan seikkailuja sijaitseva kansa, jonka shamanismi ammentaa täysin toisenlaiselta pohjalta; keskittyen sydämeen ja antamiseen puolustautumisen saati hyökkäämisen sijaan. Shamanismi näyttäytyy kiehtovan monipuolisena eri puolilla maailmaa ja vaihtelua löytyy myös lähikansojen keskuudesta!

Lue artikkeli huicholien shamanismista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti